ДГ "Ралица"
Детска градина в с. Белащица, общ. Родопи

"Прости! Простено да ти е"

        С наближаването на големия празник Сирни Заговезни Младежка организация “Кукери“ към НЧ “ Просвета-1929г “ с. Белащица отправи покана към ДГ“Ралица“ да вземат участие в това традиционно за Белащица събитие.
В продължение на много години младежите на с. Белащица отбелязват празника с кукерско шествие и тържествено запалване на огън.
 
‘Ще се радваме с ваша помощ да запалим интереса на талантливите деца на ДГ „Ралица“ към традицията. Затова имаме предложение, освен запознаването на децата с този обичай, за което ще допринесат прекрасните учители, да бъдат приканени към изработване на кукерски маски, костюми, традиционни украшения, облекло с народни мотиви или друга идея свързана с празника.
За нас ще бъде чест да присъствате на кукерския празник, който ще се проведе на 06.03.2022г. от 16ч. на центъра на селото и да видим всички малки кукери с красотите, които сте сътворили.“  – гласи поканата от Младежката организация.
 
          Екипът на ДГ „Ралица“ прие с огромна радост и благодарност отправената покана от Кукерите на Белащица. В отговор на поканата ДГ“Ралица“ обяви за “Седмица на прошката“ (Сирница) дните от 28.02.2022 г. до 06.03.2022 г. (Сирни Заговезни)!
През тази седмица децата ще бъдат запознати от своите учители със същината на този български обичай! Освен това екипът на детската градина отправи предизвикателство за изработване на най-атрактивна кукерска маска и костюм, с който децата да участват в кукерското шествие и изложбата на маски в детското заведение! През седмицата чрез презентация децата бяха запознати със същината на този уникален български обичай, като за целта във физкултурния салон бе организирана изложба на тема „Кукери, облекла, маски“.
Детската градини изрази своите огромни благодарности към г-н Павел Георгиев от Младежка организация „КУКЕРИ“ към НЧ „Просвета“ – 1929 г., с. Белащица, който осигури атрактивните кукерски костюми, с които децата ще се запознават!